Слични ѕвезди ја покажуваат иднината на сонцето. До кога ќе свети и грее нашето сонце? Најнови сознанија 👇

Крај на сите денови во Сончевиот систем?

Набљудувачите на спектаклот ќе мора да чекаат неколку милијарди години. Но, сондата Гаја веќе дава информации за изумирањето на сонцето.

Што дознаваме за нашето сонце од најновите истражувања? ⬇⬇⬇ пронајдени се вкупно 5883 „соларни аналози“…

…тимот ги филтрира сите оние ѕвезди од оваа селекција кои наликуваат на нашето сонце во однос на нивната маса и хемиски состав. Заклучокот е дека иако сите овие ѕвезди се слични на сонцето, тие се многу различни по возраст. Бидејќи се додека ѕвездите го спојуваат водородот во хелиум внатре и на тој начин го генерираат нивното зрачење, нивната маса и состав се менуваат само малку. Меѓутоа, ситуацијата е поинаква со големината и температурата на ѕвездите: и двете полека се зголемуваат…
Крај на сите денови во Сончевиот систем?

За околу три и пол милијарди години, нашето сонце ќе почне да се лади на површината, со балон во црвена џиновска ѕвезда која на крајот ќе ги проголта сите внатрешни планети, вклучувајќи ја и Земјата.

Ова сценарио не е ново, но астрономите сега го одредиле времето и текот на оваа катастрофа попрецизно од кога било досега, како што објави Европската вселенска агенција ESA. За да го направат ова, истражувачите користеа неодамна објавени податоци од сателитот Гаја, кој од 2014 година набљудува милијарди ѕвезди со неколку телескопи.

„Само кога ќе го разбереме нашето Сонце – и има уште многу што не знаеме за тоа – можеме да очекуваме да ги разбереме сите други ѕвезди во нашиот Млечен Пат“, објаснува Орлаг Криви од опсерваторијата на Азурниот брег во Франција. опсежна анализа на податоци што таа и нејзините колеги ја направија.

Со цел да добијат нови сознанија за нашето сонце, истражувачите проучуваат слични ѕвезди. Затоа што го гледаме нашето сонце само во сегашното време на неговиот развој, 4,57 милијарди години по неговото формирање. Астрономите можат да го предвидат развојот на сонцето само со набљудување на многу ѕвезди слични на сонцето од различни возрасти.

Податоците на Гаја ја нудат оваа можност, бидејќи покрај движењето, ја снимаат и големината, температурата, масата и хемискиот состав на ѕвездите. А блиската анализа на овие податоци им овозможува на астрономите да го проценат типот на ѕвездата и нејзината старост, како и нејзината сличност со Сонцето.

Во првиот чекор, Криви и нејзините колеги ги филтрираа ѕвездите со најточни вредности од огромниот број на податоци. „Сакавме да имаме на располагање најчист можен сет на податоци со високопрецизни мерења“, вели истражувачот.

Во вториот чекор, тимот ги филтрира сите оние ѕвезди од оваа селекција кои наликуваат на нашето сонце во однос на нивната маса и хемиски состав. Заклучокот е дека иако сите овие ѕвезди се слични на сонцето, тие се многу различни по возраст. Бидејќи се додека ѕвездите го спојуваат водородот во хелиум внатре и на тој начин го генерираат нивното зрачење, нивната маса и состав се менуваат само малку. Меѓутоа, ситуацијата е поинаква со големината и температурата на ѕвездите: и двете полека се зголемуваат.

Бидејќи избраните ѕвезди слични на Сонцето се од различна возраст, Криви и нејзините колеги можеа да ја одредат нивната еволуција со текот на времето и да ги пренесат резултатите на оние на Сонцето.

Кога Сонцето е старо 8 милијарди години, неговата површина ќе достигне максимална температура – но само околу 20 степени повисока од денешните 6045 степени Целзиусови. Потоа почнува да се лади и се шири во црвен џин.

Само кога повеќе нема да се случи нуклеарна фузија во внатрешноста на Сонцето на возраст од десет до единаесет милијарди години, црвениот џин ќе колабира во бела џуџеста ѕвезда речиси со големина на земјата, која полека ќе се олади во текот на милијарди години.

Криви и нејзините колеги отидоа чекор подалеку: од нивните податоци, тие ги избраа сите оние ѕвезди кои исто така се слични на сонцето во однос на температурата и големината и затоа се приближно на иста возраст. Тие на овој начин пронајдоа вкупно 5883 „соларни аналози“. Оваа листа е од голема вредност за астрономите ширум светот.

Бидејќи прецизните набљудувања на овие ѕвезди можат да одговорат на прашањето колку е „нормално“ нашето Сонце. Или, пак, дали појавата на живот на Земјата зависела од фактот дека Сонцето има посебни својства што го разликуваат од другите ѕвезди.

Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.