Совети од лекарите: Како да го намалите ризикот од мозочен удар за 80%?

Loading...

Последните истражувања покажуваат дека од мозочен удар страдаат сè повеќе млади луѓе, а не само постари како што некогаш се веруваше. Што е потребно да направите за да избегнете мозочен удар? Според зборовите на лекарите, мозочниот удар не се јавува одеднаш туку почнува многу години пред да се случи „катастрофата“.
Мозочниот удар се јавува кога е блокиран протокот на крвта во мозокот и тој не добива доволно кислород. Лекарите апелираат да обрнете внимание на симптомите бидејќи важна е превентивата. Што порано започнете со лечење, толку помали ќе бидат последиците.
Лекарите предупредуваат дека неконтролираниот внес на таблети може да предизвика системска хипотензија.
Има три намирници кои влијаат на појава на шлог и ако ги исфрлите од исхраната ќе го намалите ризикот од појава на мозочен удар за 80%.
Европските научници спроведоа истражување над 418 илјада луѓе. учесниците пополнуваа прашалник за тоа како се хранат, каков живот водат, какви навики имаат итн. Истражувањето траело 12,7 години.
Со зголемен внес на овошје, зеленчук и млечни производи се намалува ризикот од мозочен удар.
Истражувањето покажа дека исхраната со висок процент на заситени масти, транс масти и сол е поврзана со зголемен ризик за мозочен удар. Затоа лекарите апелираат да ги исфрлите овие намирници коишто ги содржат овие опасни состојки.

loading...
Loading...