Добриот домашен леб одлично оди со сос на база на маслиново масло.
Комбинацијата е уште поубава и повкусна кога маслиновото масло се зачинува со свежо сечкан лук и зачини и се рафинира со малку рендан пармезан.
За да биде сосот вкусен, важно е да користите висококвалитетно маслиново масло, а целиот процес ќе заврши за само пет минути. Сите состојки се сечкаат, се рендаат и се мешаат со маслиново масло и веднаш се ставаат на маса.
Доколку не сте љубители на преливи, можете да го премачкате сосот врз исечкан леб како багет и кратко да го испечете во рерна.
Состојки за ароматизирано маслиново масло:
- 70 мл. квалитетно маслиново масло;
- 25 гр. рендан пармезан;
- 2-3 чешниња лук;
- ½ лажичка суво оригано;
- ½ лажичка црвен пипер;
- сол и бибер по желба.
Подготовка на ароматизирано маслиново масло:
Истурете масло во сад, додадете сечкан лук, рендан пармезан, суво оригано и црвен пипер. Сè добро измешајте.
Зачинете со сол и бибер по желба и послужете веднаш со кришки домашен леб.
Добар апетит!