Сопствениците на скапи автомобили помалку се грижат за пешаците

Loading...

Сопствениците на скапи автомобили помалку се грижат за пешаците

Резултатите од една студија во САД покажуваат дека сопствениците на поскапи и луксузни автомобили посветуваат помалку внимание на пешаците, особено кога станува збор за мажи и луѓе кои не се припадници на белата раса.
Со други зборови, колку е по луксузен автомобилот, толку е помала веројатноста дека возачот ќе запре на пешак што минува низ улицата, пренесува „Science Alert“.
Возачите на скапи возила може да се чувствуваат супериорни во однос на другите учесници во сообраќајот и не гледаат потреба да се прилагодат на другите, тврдат научниците од универзитетот Невада во Лас Вегас. Луѓето кои поседуваат помалку скапи автомобили може да бидат повеќе сочувствителни кон пешаците, заклучи студијата.
Возачите генерално не се премногу склони да застанат на пешак што чека на пешачки премин. Студијата покажа дека од 461 возачи чии автомобили биле следени од експерти, само 28 проценти правилно „промашиле“ пешаци.
Експертите откриле дека шансите возачот да застане покрај пешак и да му дозволи да го премине патот се намалени за три проценти за секоја дополнителна 1.000 долари во вредност на возилото.
Според Светската здравствена организација, околу 1,24 милиони луѓе се убиени во сообраќајни несреќи годишно, а повеќе од една петина од нив пешаци.

loading...