Со вкус на пармезан: Најлесен рецепт за крцкав печен компир

Loading...

Компирот е извор на гастрономска инспирација и може да се подготви на илјада и еден начин. Дали некогаш сте се обиделе да го испечете во мешавина од путер, пармезан и лук во прав? Тоа е фантастична комбинација која го подобрува вкусот, но и текстурата на компирот.
Со вкус на пармезан: Најлесен рецепт за крцкав печен компир
Потребни состојки:
4 помали компири
6 лажици путер
3 лажици рендан пармезан
лук во прав по вкус и желба
сол и бибер по вкус и желба
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
Се топи путерот и се става во правоаголен огноотпорен сад и се шири рамномерно на дното.
Путерот зачинете го со пармезан и лук во прав.
Добро измијте ги компирите. Исушете ги и пресечете го на половина. Ставете ги компирите во рерната на стопен путер со кората свртена нагоре.
Ставете сол и бибер по вкус и желба.
Ставете го печениот компир во рерна околу 40 до 45 минути, или додека не е готов.
Оставете ги компирот да се излади најмалку пет минути пред да го извадите од огноотпорниот сад. Ако се обидете да ги извадите топол од садот, крцкавата кора ќе се распадне и ќе остане на дното на садот.
Послужете со кисела павлака и свежи билки. Добар апетит!

loading...