Со години консумираат само овошје и не ги мијат забите

Овој необичен пар тврди дека веќе со години живее само од овошје, а поради љубовта кон природната храна, тие се запознале и вљубиле еден во друг.
Тина Стоклоса од Полска веќе три години се храни само со овошје, поради својата исхрана вели дека понекогаш се чувствува “хај” и никогаш не би се вратила на стариот начин на живот. Оваа 39-годишна архитектка прв пат ја испробала овошната диета пред пет години, но иако веднаш забележала позитивни резултати, ѝ било тешко да се придржува до таквиот режим поради искушенијата да јаде по ресторани. Затоа, таа пред три години ги спакувала куферите и се преселила на Бали со цел потполно да му се посвети на новиот животен стил.

 

View this post on Instagram

 

Its almost a morning ritual: filling up on mangosteen as we hit the road and start the day. I still cannot believe we are so blessed to have all you can eat mangosteen so many times during the year! (Best mangosteen ranking so far: North Bali, Malukus, Kaligesing Java – all Indonesia I guess?) But these in Malaysia are pretty good and they’re picked ripe which I really appreciate. Price range 5-8MYR per kilo, we’ll usually eat 5kgs between the two of us for a brekkie (or early brunch if you like, we’ll typically start eating around 11am) We’ve had some very tasty days behind us. Let me tell you the menu: during the day: hydration so mangosteen, then a huge pitcher of hand squeezed jeruk juice, a huge pineapple and an all you can eat lowianus din-dins. The next day: mangosteen brekkie, coconut followed by lowianus & delicious no-name kampung durian lunch with an unbelievable dinner: huge amounts of celery-lime juice. We werent planning on it but we drove into a morning market in Titi and the vendors seeing my enthusiasm on seeing fresh celery gave me all the celery they had. Great celery too! Must grow in the highlands here, the quality of the limes was smashing too, making it perhaps the best celery-lime juice Ive ever had. Dinner wouldnt be complete with just juice, so we made cucumber noodles with that amazing kampung durian, added some chili, lime and a splash of celery juice, and man was it the bomb!!! Lets add to that the durian was still numb, with pungent almost blue-cheese noni intensity, making it amazing for the noodle dish. Im usually sworn off cucumber – just the smell of it can make me nauseous, but Im starting to develop a liking for the coodles with durian sauce. Today is going to be pretty exciting too: we have two coco sellers downstairs and a fruit stall that could have had about 20 cempeJACKS (cempedak-jackfruit hybrids) that we were too full on lowianus to try yesterday. Huge fruits that looked like cempedak but smelled like jackfruit – with cempejack you never know till you open it, could just be a ‘jacky’ cempedak, but since its Simon’s favorite fruit, he’s been obsessing about it since he saw the stand yesterday. Exciting day ahead!🤩

A post shared by Rare Fruit Hunters (@fit_shortie_eats) on


“Патев од прекумерна телесна тежина целиот свој живот. Имав успешна кариера, но 36 години бев сама”, вели Тина која на Бали ја пронашла љубовта на својот живот, вереникот Симон Беун.
Парот дневно консумира помеѓу 2000 и 4000 калории, што понекогаш вклучува и до 30 банани во еден ден, додека во замена за пијалаци користат само кокосова вода, пренесува “The Sun”.
“Веќе во првата недела од ваквата исхрана се чувствував лесно, оптимистично па дури и “хај”. Лебдев над тлото и чувствував љубов кон се’. Оваа диета е вредна, како за умот, така и за телото”, раскажала воодушевената Данка и додава дека предностите од ваквата исхрана е безбројни – од губење на тежината, зголемен квалитет на сонот и количината на енергијата, па сe’ до поврзување со природата, со себе и со другите луѓе.


Иако со внесот на големата количина овошје во телото се внесуваат и многу шеќери, Тина и Симон признале дека не ги мијат забите веќе две години, верувајќи дека природно ги чистат со влакната со кои изобилува диетата.