Со овие уреди направете 10 пати посилен Wi-Fi сигнал

Loading...

Научниците направија „паметни површини“ кои го засилуваат Wi-Fi сигналот до десет пати.
Систем сличен на тапети може да ги замени обемни антени и приемници кои моментно се користат во домовите и работните места, давајќи сиромашен сигнал.
Тим од лабораторијата за компјутерска наука и вештачка интелигенција на МИТ (ЦСАИЛ) разви прототип на софтвер контролирана површина која користи повеќе од 3.000 мини антени за да ја зголеми силата на сигналот.


Иако има многу антени, тие се прилично ефтини: секоја чини неколку центи.
„Главната цел беше да видиме дали можеме да го насочиме сигналот на начин што ние всушност би можеле да го контролираме“, рече професорот на МИТ, Хари Балакришанн.
Овој нов систем е наречен RFocus, а научниците веруваат дека ќе биде најкорисен во области каде што сигналот е слаб.
Следниот месец, системот ќе биде прикажан во едно научно списание, пренесува Independent.

loading...