СПАСЕТЕ СЕ ОД ГРОМ: Ова задолжително направете го ако почне да грми

Loading...

Грмењето е лоша појава која може да предизвика голема штета, но и да доведе до трагедија, па еве што треба да направите за да се спасите од гром
Ако сте во затворен простор
– Затворете ги прозорците и вратите
– избегнувајте констакт со радијаторите и другите метални предмети во вашиот дом
– исклучете ги телефоните, компјутерот, телевизорот.
– избегнувајте миење на садови и туширање


Ако сте на отворено
– тргнете се високи структури (јарболи, стубови)
– избегнувајте ги дрвјата, не се доближувајте до ограда, телефонски кабли,
– пронајдете некоја стреа, ако немате во блзина седнете на земја
– доколку сте во шума, заштитете се под гранки, или под некое ниско дрво
– не минувајте покрај вода, и не пливајте
– немојте да држите чадор или други метални проводни предмети во рацете
– немојте да седите исправено
-ако сте во група, држете растојание од пет метри меѓу себе.
Доколку се најдете во автомобил
-запрете го автомобилот, но подалеку од електровод и од дрва
– останете во автомобилот, запалете ги светлата додека не помине невремето
– затворете ги прозорите и не допирајте ништо метално.

loading...