Среќен именден Гаврил, Габриела

Loading...

Денеска е Собор на Св. архангел Гаврил, а именден празнуваат: Гаврил, Габриела и др.
Свети архангел Гаврил се празнува веднаш по празникот Благовештение како учесник во настанот, односно како гласник на зачнувањето на Спасителот.
А денес црквата се сеќава и ги слави сите негови јавувања на човечкиот род од почетокот на времето се до денес.
Инаку, овој празник е најверојатно за прв пат востановен во деветтиот век на Света Гора Атонска.

loading...
Loading...