Ставете го овој зачин на лубеницата – ќе биде многу повкусна, поблага…

Loading...

Освен што во текот на летните денови таа се користи и за многи пијалаци, како на пример маргарита, таа е одлична и за зачинување на храната, но и за подобрување на вкусот на одредено овошје.
Доколку некогаш сте сакале да изедете слатка и вкусна лубеница, но во текот на првото гризнување на истата сте сфатиле дека е горка и без никаков вкус, во подобрување на нејзиниот вкус ќе ви помогне солта, пренесува „Mashed“.


Кога станува збор за тоа лубеницата да биде послатка мора да ставите сол во неа. Зошто?
Солта е одлична за намалување на горчината на самата лубеница.
Барб Стаки, експерт за развивање на храна, има многу добри теории за тоа зошто така функционира.
„Лубеницата има три елементи на вкус, сладок, кисел и горчлив – сето тоа се состои во лубеницата“.
Урамнотежувањето на горчината всушност не е единствениот начин со кој се подобрува вкусот.
”Солената” сочна лубеница помага вашето тело да го наполните со хранливи материи, да ги обновите електролитите и да го одржите телото хидрирано.

loading...