Студија: Како да го убиете коронавирусот за 20 секунди?

Loading...

САД– Истражувањето утврди колку долго коронавирусот, кој предизвикува Ковид-19, може да живее на различни површини, како картон, пластика и метал. И сега, новата студија точно утврди колку долго може да живее на вашата кожа.
Студијата, објавена во списанието „Клинички инфективни болести“, ја оцени стабилноста на САРС-КоВ-2 (научно име на коронавирусот) и вирусот на инфлуенца А, измешан со горна респираторна слуз, на површините на човечката кожа .
Истражувачите откриле дека коронавирусот може да живее на кожата за „значително подолго“ време од грипот. Поточно, САРС-CoV-2 живееше на кожата повеќе од девет часа, додека вирусот на грип А живееше на кожата помалку од два часа.
Но, истражувачите откриле и дека САРС-КоВ-2 и грипот А биле „целосно деактивирани“ во рок од 15 секунди откако биле третирани со 80 проценти етанол, честа состојка во дезинфекциите за раце.
„9-часовното преживување на САРС-CoV-2 на човечка кожа може да го зголеми ризикот од пренесување контакт во споредба со вирусот на грип А, со што се забрзува пандемијата“, заклучија истражувачите. „Правилната хигиена на рацете е важна за да се спречи ширењето на инфекции со САРС-КоВ-2“.

Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат луѓето да користат вода и сапун за да спречат ширење на инфекцијата, вклучително и од коронавирусот. Сепак, вели ЦДЦ, кога сапунот и водата не се лесно достапни, средство за дезинфекција на рацете врз основа на алкохол што содржи најмалку 60 проценти алкохол, исто така, може да помогне во дезинфекција на рацете.
За правилно користење на средства за дезинфекција на рацете, агенцијата препорачува да ставите доволно oд производот на вашите раце за да ги покриете сите површини и да ги триете рацете додека не се чувствуваат суви, обично околу 20 секунди.
Но, додека ЦДЦ препорачува дезинфекционите средства за раце да содржат најмалку 60 проценти алкохол, оваа конкретна студија се фокусираше на многу поголема концентрација, 80 проценти алкохол. Тоа не значи дека средства за дезинфекција на рацете со помала концентрација на алкохол се безвредни, вели д-р Амеш Адаjaа, виш научник во Центарот за здравствена безбедност на Johnон Хопкинс, за Yahoo Life.
„Помалите концентрации работат“, вели тој. „Можеби ќе им треба повеќе време. Сапун и вода исто така работат. ”
Д-р Рајев Фернандо, експерт за инфективни болести во Саутемптон, Њујорк се согласува. „Знаеме дека ЦДЦ препорачува 60 до 95 проценти алкохол во средства за дезинфекција на рацете за КОВИД-19“, изјави тој за „Јаху лајф“. Но, додава тој, „би било интересно да се видат резултатите од студијата ако истражувачите користат 60 проценти [етанол] во студијата. Потребни ни се повеќе студии за ова “.
Важно е да се напомене дека оваа студија е спроведена во лабораториски услови, што е различно од тоа да се биде во јавноста, каде што кожата може да се фаќа за други површини и да се чисти често, д-р Вилијам Шафнер, специјалист за инфективни болести и професор на универзитетот Вандербилт Медицински факултет, раскажува за Yahoo Life. „Наодите не се изненадувачки, особено во лабораториска околност“, вели тој. „Човечката кожа е пријателско место за вирус како што е Ковид-19“.


Во моментов, ЦДЦ вели дека Ковид-19 се шири претежно преку изложеност на заразени респираторни капки, како и преку пренесување преку воздух. Но, се вели дека вирусот се шири „поретко“ преку контакт со контаминирани површини.
Адаjaа вели дека најновите откритија не се шокантни. „Знаевме дека луѓето можат да го пренесат ова на своите раце кога ќе го допрат лицето и другите луѓе“, вели тој. „Затоа се залагаме за редовно миење на рацете“.
Шафнер вели дека студијата само ја потенцира важноста на редовното миење на рацете. „Важно е да ги миете рацете со дезинфекционо средство кое содржи најмалку 60 проценти алкохол “, вели тој. „Ова само ја потенцира важноста на хигиената на рацете“.

loading...