Студија откри што се случува доколку минувате повеќе од 4 часа пред телевизор

Веројатно никогаш не би помислите дека гледањето маратонски серии би можело да биде било што друго освен штетно, сепак студија покажа дека гледањето повеќе од 4 часа телевизија дневно е штетно и ги зголемува шансите за создавање крвни згрутчување.
Состојбата позната како тромбоемболија е предизвикана од крвни згрутчувања кои се формираат во вените, а најчест облик е длабока венска тромбоза која предизвикува оток и болка, иако многумина не ги чувствуваат симптомите.
Овие блокади можат да ги оштетат вените, особено ако не се лекуваат на време. Тоа може да доведе до компликации како што се хронична болка, отоци и чиреви. Ако се случи да се одвојат и згрутчат, артериите во белите дробови може да предизвикаат компликации опасни по живот.
Предолгиот престој на едно место го зголемува ризикот и е честа појава кај пациенти врзани за кревет поради тешки болести.
Во студијата се анализирани околу 130.000 учесници постари од 40 години, кај кои претходно немало тромбоза. Нивното здравје е следено неколку години, а одговарале на прашања поврзани за животни навики, меѓу кои и гледањето телевизија.
Кај повеќе од 1.000 луѓе била дијагностицирана длабока венска тромбоза во еден момент од студијата. Оние кои одговарале на критериумот на подолго гледање телевизија минале повеќе од три или повеќе часа дневно, а утврдено е дека имаат 35% поголема шанса за развој на тромбоза за разлика од оние кои не гледаат ТВ.
Редовното вежбање го намалува ризикот, а на оние кои подолго време гледаат телевизија во една положба им се советува да прават кратки паузи, станување и истегнување на секои 30 минути.

Пронајдете не на следниве мрежи: