Тајните од сексуалниот живот на уметниците од ренесансата: проститутки, геј љубовници, оргии…

Уметност за 18+: Тицијан се забавувал со своите модели, Рафаел починал од претерување во сексот, Леонардо имал проблеми со полицијата во Фиренца поради секс…да ѕирнеме во приватниот живот и страстите на најголемите мајстори на ликовната уметност, и колку сурова и радикална била ренесансата.1.Тицијан – Венера Урбинска(1536-8) Галерија Уфици, Фиренца
„Здравјето на Тицијан е добро, но се исцрпува од сликањето на жени во различни пози, а потоа води љубов со нив.“, пишува за големиот венецијански сликар, човек од доверба на Војводата од Ферера. Тој во своето ателје ги слика актовите по живи модели, а по тоа се гледа и неговата голема страст за убавина.
2.Лука Крана постариот – Купидон и Венера (околу 1525)
Национална галерија, Лондон
Лука Крана живеел во германскиот град Витенберг и се дружел со Мартин Лутер, лидерот на формацијата, кој бил негов венчан кум, истата година кога ја насликал оваа еротска визија. Таа одразува протестанска идеја за грев. Купидон, избоден од пчели(болка која следува после грев), сепак ужива во голотијата на Венера, која исто го слави тој грев.
3.Микеланџело – Мразот и лебедот (по 1530)
Национална галерија. Лондон
Кога имал околу 50 години, Микеланџело јавно признал дека е хомосексуалец. Во ера кога човек може да биде запален поради „содомија“, тоа претставувало голема храброст. Тој ја открил својата наклонетост кон убавиот и млад благородник Томазо де кавалер, но тврди дека нивниот однос е платонски и дека живее во целибат. Оваа слика на која мразот има машко лице, сведочи, сепак е со недостаток на физичко искуство.
4.Караваџо – Момчето што беше каснато од гуштер (1595-60)
Национална галерија, Лондон
Момчето е прикажано како некој кога го продава своето тело, со голи рамена, румени усни,со цвет во коса. На почетокот во својата кариера, кога живеел во Рим како сиромав, тој сликал серии на вакви слики, а на една од нив, во ликот на Бахус се прикажал себеси. Дали и сам продавал уште нешто освен слики?
5.Рафаел – Форнарина (1518)
Палацо Барберини, Рим
На оваа слика девојката на Рафаело позира полу-гола, како би можел да ја снима нејзината убавина и со неа да се гордее. Фактот дена љубовницата го открива неговото име на нејзината нараквица. Нејзиниот легендарен прекар бил Форнарина (ќерка на пекарот), а се зборувало дека Рафаел толку ја сакал што морала да живее со него во палатата каде сликал фрески, и дека починал од исцрпеност после една луда ноќ со неа, во 38 година.

6.Ботичели – Марс и Венера (1485)
Национална галерија, Лондон
Ботичели создал идеал за женска убавина, која ни во модерната култура не е надмината. Венера е облечена тука, додека голотијата на Марс ја прикажал детално. Полицијата на Фиренца го обвинувала за содомија и други кривични дела, но не е осудуван. Иако го презирал бракот, насликал женски ликови кои и денес фасцинираат.
7.Коредо – Јупитер и Јо (1539)
Музејот за историја на уметноста, Виена
Коредо водел беспрекорен живот, напорно работел за да ја издржува фамилијата, но на оваа митска слика, еден од многуте кои Јупитер, по разни форми ја посетува неговата љубовница, убедливо евоцира сензуалност и сексуален чин со облак магла.
8.Гвидо Рени – Свети Себастијан (1620-1630)
Уметничката галерија „Далвиќ“, Лондон
Јапонскиот писател Јукио Мишима, рекол дека прв пат доживеал оргазам кога како момче ја видел сликата. Го возбудила и Оскар Вајлд, кој пишувал за неа и и помогнал да стане една геј икона на ерата во доцниот19 век. Рени бил сликар на религиозни теми, но на оваа слика, која потсетува на Караваџо, изгледа го признава интензитетот на своите забранети желби.
9.Леонардо да Винчи – Свети Јован Крстител (1513-16)
„Лувр“, Париз
Фирентинската ноќна полиција го уапсиле Леонардо двапати во рок од неколку недели, со обвинувања дека спие со млади мажи. Сепак обвинувањата никогаш не биле кренати, најверојатно затоа што неговите партнери во грев доаѓаат од моќни семејства. Леонардовиот биограф од 16 век, Вазари, напишал дека Леонардо сакал долга, кадрава коса на својот помошник Салаија и можно е на оваа слика да е прикажан тој.
10.Веласкез – Венера од Рокебија (1647-51)
Национална галерија, Лондон
Овој блед акт, насликан за Маркиз де Карпија, закого се зборувало дека негова сопруга е убава колку и неговите љубовници, а во себе носи линија на немир и меланхолија.
11.Рембрант – Жена која се капе во поток(1654)
Национална галерија, Лондон
Интимниот момент од животот на Рембрант со Хендрик Штофелс, која му станала љубовница после смртта на неговата жена Саскиа. Тој неможел да се ожени со неа, бидејќи на тој начин би го загрозил наследството од Саскиа, а парите му биле потребни бидејќи неконтролирано трошел, костими засвоите модели, вредности засвојата колекција, а финансиите секогаш му биле во хаос. Кога банкнотирал, Хендрике го преземала водењето на неговите бизниси и финансии.

Пронајдете не на следниве мрежи: