Треба ли на младите да им се забранат енергетските пијалоци?

Loading...

Популарноста на енергетските напитоци е голема, посебно меѓу младите. Кофеинот што го содржат овие напитоци е најчесто користена психоактивна дрога која го стимулира централниот нервен систем.
Токму затоа Здравствените работници ги предупредуваат родителите да ги држат своите деца што подалеку од енергетските напитоци кои содржат високо ниво на кофеин.

Пред помалку од месец, британската влада иницираше забрана за продажба на енергетски напитоци на лица помлади од 16 години. Претседателот на британскиот Кралски институт за педијатрија и здравје на децата Расел Винер истакнува дека малку се знае за тоа во која мера е безбедна консумацијата на енергетските пијалоци кога станува збор за млад организам.

loading...