Тренинг што ги враќа сетилата за мирис и вкус по вирусот корона: Еве што да направите!

Loading...

Првиот симптом на корона вирус е главно губење на чувството за вкус и мирис. Состојба позната во медицината како асоманија.
Д-р Дејвид Росен, оториноларинголог од Џеферсон Здравје, објасни зошто се јавува губење на сетилата и како да се врати сетилото за мирис и вкус по закрепнувањето од Ковид-19.
Ковид-19 е единствен вид на респираторен вирус со брз ефект врз нервниот систем. Д-р Росен вели дека ова значи дека вирусот лесно патува низ носот и се врзува за миризливиот нерв кој е на врвот на носот и кој е одговорен за пренесување на сензорни информации поврзани со мирисот до вашиот мозок.
Општо, луѓето можат да препознаат вкусови, како што се слатки, кисели, солени, горчливи, но ако не можете да мирисате, не можете да разликувате нешто како цреши или грозје – вели д-р Росен, додавајќи дека повеќето луѓе имаат загуба мирис, што доведува до губење на чувството за вкус.
Како да го вратите чувството за вкус и мирис по Ковид-19?


На Интернет се појавија многу совети за луѓе кои се обидуваат да го вратат чувството за вкус со ароматична храна. Некои се обидоа да гризат кромид како јаболка. Иако некои од овие постапки изгледаат апсурдни, некои може да бидат успешни. Д-р Росен вели дека треба да се направи обука за мирис, за побрзо да се врати чувството за мирис.
-Олфакторниот тренинг ја користи невропластичноста на телото, што е способност на телото да создаде нови нервни патишта. Овие методи помагаат да се создадат нови нервни патишта.
Губење на вкус и мирис е привремено.
Ако имате Ковид-19 или неодамна се опоравивте, но сепак немате сетила за мирис и вкус, Росен препорачува да започнете вежби за враќање на мирисот. Алфа липоична киселина, додатоци на витамин А и стероидни спрејови за нос без рецепт може да бидат корисни. Олфакторниот тренинг лесно може да се направи дома и е корисна за враќање на сетилата.
Д-р Росен препорачува да мирисате лесно достапни предмети низ куќата и полека да совладувате нови мириси. Добро е да започнете со мирис на кафе, парфем, цитрус или различни видови есенцијални масла, а потоа да преминете на нови мириси. Нема негативни последици при спроведувањето на овие тестови, а податоците покажаа дека тие им помагаат на пациентите побрзо да закрепнат.
Време на опоравување
Времето на опоравување варира од пациент до пациент. Додека некои закрепнуваат за неколку дена, на некои може да им требаат месеци за да се опорават. Пациентите кои го изгубиле мирисот по корона вирус може да имаат несакан ефект на паросмија, па кога ќе мирисаат назад, работите може да мирисаат силно. Доктор Росен вели дека секој знак за мирис е добар знак за закрепнување. Ова значи дека се случува неврорегенерација.

loading...