Туристите во Кина збунети од новитетот во јавните тоалети: „Модерно решение, но малку е непријатно“

Во текот на 2023 година, повеќе од три милиони луѓе ги посетија пештерите ЈунгангЕдна од најголемите туристички атракции во Кина се најде во центарот на вниманието на медиумите, по информацијата дека властите поставиле тајмери ​​над кабините во женските тоалети.Станува збор за пештерите Јунганг, кои се наоѓаат на 16 километри од градот Датонг, во провинцијата Шанкси. Пред повеќе од 20 години беа вклучени во листата на светско културно наследство на УНЕСКО.Пештерите главно биле создадени со резба во периодот од 460 до 525 година од нашата ера, за време на владеењето на Северната династија Веи.Неверојатната локација содржи 252 пештери со повеќе од 50.000 скулптури на Буда. Посетителите можат да видат бројни богатства, како и приказни врежани во карпите.Во текот на 2023 година, повеќе од три милиони луѓе ја посетиле оваа туристичка атракција, пишува Дејли Меил.Медиумскиот медиум Xiaoxiang Morning Herald објави видео од женски тоалети, кои се достапни за туристите, со тајмери ​​поставени над вратите.Кога кабината е празна, на екранот се појавува пораката „бесплатно“. Во случај да е зафатено, бирачот се прикажува.„Напредно решение, бидејќи не треба да тропате на врата и да проверувате, но беше малку незгодно. Како да сум под надзор “, рече една жена.Еден од вработените од локацијата објаснува дека тајмерите биле поставени по зголемувањето на бројот на посетители и притисокот врз постојните објекти.„Тие не контролираат колку време поминувате внатре. Никого не би исфрлиле, ниту има временско ограничување за користење на тоалетот“, рече тој.Друг вработен изјави за Nanchang Evening News дека тајмерите биле инсталирани на 1 мај.„Тие се поставени за доброто на сите гости. Особено ако се зафатени долго време, а има итен случај “, објасни тој.Луѓето кои се незадоволни од овој потег сметаат дека парите требало да се пренаменат за изградба на повеќе тоалети.

Пронајдете не на следниве мрежи: