Убиецот на коронавирусот лежи на дното на Јадранското Море! Германско истражување на тема

Убиецот на коронавирусот лежи на дното на Јадранското Море! Германско истражување на тема.

Истражување за активна супстанција за борба против КОРОНА ВИРУСОТ САРС-КоВ-2 во моментов се спроведува во лаборатории низ целиот свет. Но, дали можеби самата Мајка Природа веќе одамна обезбеди лек за вирусот?

Неколку години, научниците од ТУ Фрајберг во Германија студираат морски видови сунѓер наречен Апсилина аерофоба. Овој морски сунѓер произведува антивирусни својства природно. Овие уникатни супстанции можат да го инхибираат растот на вируси и вируси со тоа да престанат да напаѓаат клетки. Секогаш кога сунѓер Аплисина е оштетен, тој произведува она што е познато како бромотирозин. Овие бромотирозин се одговорни за антивирусно, антибактериско и антипаразитивно дејство на сунѓерот.

Ненадејна хемиска реакција се јавува кога врските помеѓу клетките на ткивата се оштетени по повредата. Кога тоа ќе се случи, дериватот на аминокиселински бромирозин веднаш уништува туѓи тела, вируси и бактерии кои се обидуваат да влезат во клетките на ткивата.

Научници влегоа во трага на коронавирусот: Не потекнува од Вухан, ниту од лабораторијата, а меѓу луѓето почнал да се шири помеѓу 13 септември и 7 декември

Биоактивните супстанции ја инхибираат синтезата на протеините на овој начин. Тие спречуваат размножување на вирусите на РНК, како кај вирусите што продираат во клетките на ткивата. Една од овие РНК вируси е вирусот САРС-КоВ-2 корона.

Ова научниците од Фрајберг беа во можност да го докажат во претклинички студии во соработка со Универзитетската болница Карл Густав Карус (Дрезден, Германија) при користење на клетките на туморот како примери за тест.

Подготвени за клинички студии „Успеавме да ги изолираме овие биоактивни супстанции во чисто кристална форма во такви количини (т.е. значително повеќе од 10 грама) што се достапни за итни клинички испитувања против патогенот СОВИД-19“, објасни проф. Д-р Херман Ерлих . Тој е од групата за истражување на биоминералогијата и екстремната биомиметика при ТУ Бергакадеми Фрајберг (Универзитет за рударство и технологија Фрајберг). „Во сегашната ситуација, ние се разбира сме отворени за соработка со надлежните органи и институции“.

Мапа на ширењето на КОРОНА ВИРУСОТ, сите три досега лоцирани мутации

Морскиот сунѓер Апсисина аерофоба е распространет во Средоземното Море во Европа. Може да сенајде главно кај крајбрежјето на Црна Гора, Хрватска и Албанија. Расте повеќе од 500 милиони години по плитките крајбрежни области на топло море. Во последниве години, истражувачите успеаја да извлечат дури до 100% од скапоцената супстранца „бромотирозин“ од сунѓер како резултат на примена на нов метод.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.