Фејсбук се заканува дека ќе ги отстрани вестите од својата платформа

Поради контроверзниот предлог-закон што Конгресот може да го усвои, Мета се заканува дека ќе ги отстрани вестите од својата социјална платформа.

Мета , матичната компанија на социјалната мрежа Фејсбук , се закани дека ќе ги отстрани вестите од својата платформа доколку Конгресот на САД усвои предлог кој има за цел да им олесни на новинските организации да се договараат колективно со компании како Гугл и Фејсбук .

Според Ројтерс, извори информирани за ова прашање велат дека пратениците размислуваат да го додадат Законот за заштита на конкуренцијата и новинарството во годишниот нацрт-закон за одбрана што мора да се гласа, како начин да и се помогне на локалната информативна индустрија. Сепак, се чини дека Марк Цукерберг и неговата компанија Мета нема да седат со скрстени раце.

„Ако Конгресот усвои непромислен нацрт-закон за новинарство, ќе бидеме принудени да размислиме за целосно отстранување на вестите од нашата платформа наместо да се подложиме на задолжителни владини преговори кои неправедно ја отфрлаат секоја вредност што им ја даваме на новинските агенции преку порастот на публиката и претплатата“, се закани Енди Стоун , портпарол на компанијата.Таргет.

„Законот за конкуренција и зачувување на новинарството пропушти клучен детаљ – издавачите ставаат своја содржина на нашата платформа затоа што им користи, а не обратно. Ниту една компанија не треба да биде принудена да плаќа за содржини што корисниците не ги користат. Едноставно рече – Владата создава ентитет сличен на картел кој бара од една приватна компанија да субвенционира други приватни субјекти, што е ужасен преседан за американскиот бизнис “, вели Стоун.

Групата News Media Alliance , која ги застапува новинските агенции, бара од Конгресот да го додаде предлог-законот во нацрт-законот за одбрана, тврдејќи дека „локалните весници не можат да си дозволат да издржат уште неколку години злоупотреба од големите технолошки компании, а времето за дејствување истекува. „Доколку Конгресот не дејствува наскоро, ризикуваме да дозволиме социјалните медиуми да станат локалниот весник во Америка“ .

Сличен австралиски закон , кој стапи на сила во март 2021 година, по разговорите со големите технолошки компании доведоа до кратка суспензија на вестите на платформата Фејсбук во таа земја, во голема мера функционираше, се вели во владиниот извештај.

Откако стапи на сила Кодексот за преговори за медиуми, различни технолошки компании , вклучително и Мета и Алфабет , потпишаа повеќе од 30 договори со медиуми, компензирајќи им за содржината што генерира кликови и пари за реклами, се додава во извештајот.


Пронајдете не на следниве мрежи: