Фото: Знаете ли како изгледат жирафите додека спијат?!

Loading...

Жирафа е животно кое потекнува од Африка и е највисокото животно со најдолг врат. Со просечна маса од 1190 кг., жирафата е најголемиот жив преживар. Должината на јазикот на просечна жирафа е околу 45 см. Со помош на јазикот, жирафата може потполно да го исчисти своето лице од инсекти како и да влече помали гранки од растенијата со кои се храни. Срцето на просечна жирафа има проток од 60 литри во минута, тежи 12 кг., и создава притисок околу 3 пати повисок од крвниот притисок на човек, со цел крвта да може да достигне доволна циркулација во најоддалечените делови, посебно мозокот на жирафата.
 Од сите цицачи, таа има најмалку потреба од сон – во просек помалку од 2 часа во деноноќие. Покрај сите интересни факти за неа, таа во тие 2 часа изгледа и доста интересно. Погледнете како изгледа кога е во длабок сон.

Жирафа е животно кое потекнува од Африка и е највисокото животно со најдолг врат. Со просечна маса од 1190 кг., жирафа

loading...