Фото: Што измислија Кинезите за да имаат зелена трева?

Loading...

Кинеските новинари ги снимиле работниците од градското зеленило како прскаат  зелена боја во тревни области по должината на улиците на градот. Град лидери тврдат дека течноста е  “хранлива” и дека тоа не содржи ништо токсични.

Кај Кинезите лажна е дури и тревата. Во кинеските градови понекогаш изгледа премногу суво, но локалните работници пронајдоа едноставно решение за разубавување на градот, се вика „Топ Грин“  и во прашање е средство со кое се позеленуваат тревните површини.
„ Двајца работници ја прскаат  тревата  која променува бојата од жолта до зелена. Дали ја бојадисуваа тревата? Дали тоа ја загадуваа животната средина? “,се прашуваше тамошен жител.
Судејќи по господинот Јанг, од компанијата „Топ Грин“ ова воопшто не е штетно за никој.
„Тоа е само обична зелена боја,која не е токсична. Ја продаваме во градот веќе повеќе од пет години. И многу други градови ја купуваат, а популарна е и кај сопствениците на голф терените“, вели Јанг.

Во компанијата велат дека бојата трае од 10 до 14 недели, и дека дождот нема да и наштети, нити пак земјата од неа да позелени. Сепак некој од жителите приметиле дека чевлите им се зелени од одење по „бујните“ градски тревници.
Во градското зеленило новинарите велат дека во прашање е „ хранлива течност“ која помага тревата да ја преживее зимата, но Јанг рекол дека нивниот производ нема хранливи својства.
„Можеби нешто додале“- шпекулирал  Јанг.
Погледнете ја и репортажата на кинеската телевизија…  Кинеските новинари ги снимиле работниците од градското зеленило како прскаат  зелена боја во тревни области по до

loading...