Франција загуби спор од свои државјани бидејќи не го решила загадувањето

Loading...

Ова е прв случај од ваков вид, во кој Фарида (52) и нејзината 16 годишна ќерка ја тужеле државата Франција за влијанијата од живеењето близу париската обиколница.
Мајката и ќерката со години боледувале од респираторни болести а кога решиле да се преселат од Парис во Орлеанс нивните симптоми прекинале.
Случајот, пред управниот суд во Монтреал е прв кој приватни лица го покренуваат против француската држава поради здравствени проблеми предизвикани од загадување на воздухот. Случајот бил подржан и од повеќе групи активисти.

loading...