Хашкиот трибунал бара екстрадиција на шефот на разузнавањето на Гадафи

Loading...

Либија мора да го испорача на Меѓународниот кривичен суд (ICC) поранешниот шеф на разузнавачките служби на режимот на ликвидираниот либиски водач полковникот Моамер ел-Гадафи.„Либија има обврска да постапи според налогот за екстрадирање“, се наведува во пресудата на Меѓународниот кривичен суд којашто е спротивна на тенденциите на новите либиски власти кои се противат на барањето за испорачување на Абдулах ал-Сенуси.Сенуси заедно со синот на Гадафи, Саиф ал-Ислам е обвинет за злосторства во текот на бунтот со кој беше соборен деценискиот режим на Либиската Џамахирија.Либиските власти истакнуваат дека сакаат да им се суди на сите обвинети поранешни припадници на режимот на Гадафи пред судовите во земјата.
MakфаксЛибија мора да го испорача на Меѓународниот кривичен суд (ICC) поранешниот шеф на разузнавачките служби на режимот на ликвидираниот либиски в

loading...
Loading...