Хемикалии во ноктите поврзани со рак, автоимунитет, дебелината и нарушување на хормоните

Loading...

Прв дел:

Популарноста на културата “мани-педи” ги загрозува потрошувачите, салонските и спа-работниците и маникуристите преку изложување на токсични хемикалии со добро дефинирани здравствени последици
Не е тајна дека нашата кожа е наш најголем апсорптивен орган, и дека она што го аплицираме темелно продира во нашиот системски циркулатор, опфаќајќи го нашето секое ткиво. Нашата кожа е, на крајот на краиштата, дури и во своите најгусти точки, само дебели неколку милиметри. Иако повеќето се свесни за штетата што ја предизвикуваат хемикалиите во производите за лична нега, кои се применуваат на кожата, кои го шимнат нивниот пат кон нашите клетки, ткива и органи, често се занемаруваат лак за нокти, бидејќи ноктите се перцепираат како посилни структури помалку пропустливи за хемиски агенси. Меѓутоа, капиларниот слој во кутикулата околу ноктот, во тандем со растворувачи кои ги прават ноктите повеќе апсорбирани, може да доведе до зголемена апсорпција на коктелот од хемикалии во лак за нокти кои предизвикуваат видливи ефекти врз нашата физиологија.

Формалдехид
Формалдехид, за еден, е конзерванс во лак за ноктите, кој дава заштита од микробен раст. Безбоен, растворлив во вода, алдехид, формалдехид е високо реактивна супстанција поради нејзините силни електрофилни својства – што значи дека може да украде електрони од биолошки молекули поради своите слободни електрони-ослободени орбитали, менувајќи ја стабилноста и својствата на молекулите во нашите тела како резултат.
Најпознат е како материјал за балсамирање и фиксација во анатомијата, хистологијата и патолошките лаборатории, со што студентите од медицината се особено ранливи за време на дисекциите на кадаврите. Исто така е изведено и од чад од цигари и од издувни гасови, и е зголемен во градежната индустрија како дел од материјали како што се бетон, гипс, килим, ѕидни плочи, гума, текстил, иверица, хартија, лепила, бои, пластика, , бои, завршни подови и согорување на дрвени или течни горива.


Иако овие индустриски намени се попознати, малкумина сфаќаат дека формалдехидот се шири во козметика, паста за заби, дезодоранси, нега на коса и други производи за лична нега како лак за нокти. Не само што се класифицира како познат хуман канцероген, туку исто така предизвикува промени во респираторниот тракт (1). Во моделите на глушец, тој предизвикува астматични симптоми (2) и промени во почетокот на Алцхајмеровата болест (3). Истражувачите во турскиот весник за урологија,
“ФА [формалдехид], кој предизвикува зголемување на цитотоксичните ефекти со компромитирање на интрацелуларната рамнотежа, има силна тенденција да се комбинира со протеини, нуклеински киселини (ДНК и РНК) и незаситени масни киселини со не-ензимски процеси.Овие комбинации резултираат со инфламаторни реакции, алергиски реакции, цитотоксичност, некроза и мутагени и карциногени ефекти преку развој на денатурација во протеините. Освен тоа, слободните кислородни радикали се зголемуваат во ткивата погодена од ФА и ова зголемување ги забрзува процесите (апоптоза или некроза) кои предизвикуваат клеточна смрт “( 1).

Во текот на утрешниот ден следи вториот дел од текстот

loading...