Хоџај: Србија де факто го призна Косово

Loading...

Косовскиот министер за надворешни работи на Косово, Енвер Хоџај, вели дека со согласноста на Томислав Николиќ да се сретне со Атифете Јахјага де факто го признала Косово.Исто така, вели дека средбата на врвот ќе ги охрабри петте членки на Европската унија кои не ја признаваат независноста на Косово, наскоро да го направат тоа.Хоџај, кој штотуку се врати од турнеја по Африка, најави дека очекува оваа година уште 20 држави да го признаат Косово, по што планира да покрене процедура за прием на Косово во Обединетите нации.Косовскиот министер тврди дека средбата на Николиќ и Јахјага  ќе ја убеди Русија, која е членка на Советот за безбедност на ОН и го блокира приемот на Косово, да се преиспита и постепено да го промени својот став.
 
MakфаксКосовскиот министер за надворешни работи на Косово, Енвер Хоџај, вели дека со согласноста на Томислав Николиќ да се сретне со Атифете Јахјага

loading...
Loading...