Хрватите се најдебелите мажи во Европа

Loading...

Според најновото големо истражување за здравјето на граѓаните на ЕУ, Хрватска е најлошата земја кога станува збор за прекумерна тежина, пишува Jutarnji list.
Убедливи шампиони за прекумерна тежина се Хрватите, бидејќи дури 73 проценти од нив се со прекумерна тежина, а учеството на мажите со прекумерна тежина е најниско во Франција и изнесува 53 проценти. Италија има најнизок процент на жени со прекумерна тежина во ЕУ (37 проценти), а учеството на жените во Хрватска со индекс на телесна тежина е 58 проценти.„Дебелината е единствениот значаен заеднички ризик за развој на петте водечки незаразни болести од кои денес се разболуваат и умираат 90 проценти од луѓето во Хрватска: кардиоваскуларни заболувања, дијабетес тип 2, хронични опструктивни белодробни заболувања, ментални нарушувања и некои тумори“, објаснува Сања Мушиќ Милановиќ, специјалист епидемиолог и шеф на Службата за унапредување на здравјето.
Според проценките на публикацијата на ОЕЦД „Тешкиот товар на дебелината“ (The Heavy Burden of Obesity), прекумерната тежина во Хрватска е поврзана со очекуваниот животен век од три и пол години. До 2050 година се предвидува дека прекумерната тежина ќе учествува со 75 проценти од случаите на дијабетес (167.000), 10 проценти од кардиоваскуларни заболувања (279.000), 7 проценти од случаите со деменција (20.000) и 5 ​​проценти од случаите на рак (16.000).
Зголемување на проблемите со прекумерна тежина за време на заклучувањето е забележано во неколку европски земји. Студија на германскиот институт Роберт Кох покажа дека само во почетната фаза на пандемијата просечната телесна тежина се зголемила за еден килограм. Ваквата промена инаку би траела десет години.


„Епидемиолошките мерки поради КОВИД придонесуваат кон помалку движење, а тоа најмногу се должи на мерките што ги ограничија спортските активности, како што се затворање спортски сали, училишта и слично. Ако се движите помалку, не се занимавате со спорт, а повеќе сте пред екраните, што е придружено со јадење понездрава храна и воопшто количински повеќе храна. Сите овие индиректни штети што ни ги донесе КОВИД кризата допрва ќе ги плаќаме и нѐ чекаат сериозни анализи, а потоа уште посериозни акции што ќе ги охрабрат нашите граѓани да почнат да излегуваат од дома и да се вратат на активности на отворено“, смета шефот на Клиника за интерна медицина на Универзитетскиот болнички центар Риека, Давор Штимац.
Во хрватската статистика, прекумерната тежина имаат 27,3 проценти од луѓето на возраст од 18 до 24 години, 45,1 проценти од оние на возраст од 25 до 34 години, 59,8 проценти од оние на возраст од 35 до 44 години и дури 66,6 проценти од луѓето на возраст од 45 до 54 години. Луѓето на возраст од 45 до 64 години сигурно ќе се соочат со прекумерна тежина со развојот на некоја посериозна болест.
Забележана е и појава на прекумерна тежина и дебелина кај децата, од дури 35 проценти на возраст од осум години според истражувањето на CroCOSI (Европска иницијатива за следење на дебелината во Хрватска, Хрватска 2018/2019), што нѐ рангира меѓу најпогодените европски земји. Поприсутна е во јадранскиот регион и руралните области, предупредува Сања Мушиќ Милановиќ.
Хрватска нема акциски план за превенција и намалување на прекумерната тежина од 2012 година. Последиците веќе сигурно се чувствуваат, предупредува Jutarnji list.

loading...
Loading...