Хронично уморните луѓе не треба да пијат кафе

Loading...

Луѓето со хроничен замор треба да се воздржат од пиење кафе, изјави нутриционистот и гастроентеролог Нурија Дијанова, цитирана од руски медиуми. Според неа, пијалокот има негативен ефект врз здравствената состојба на луѓето во таква состојба, особено ако се конзумира во големи количини.


Гастроентерологот истакна дека кафето престанува да има смирувачко дејство по некое време.
-Обратниот процес започнува кога целиот замор се појавува одеднаш. Провоцира мигрена, нарушувања на сонот, вели Дијанова.
Таа додаде дека кафето ја стимулира перисталтиката, па затоа е подобро да се претпочита чај кога некој треба да се релаксира.
„Исто така, кафето има диуретично дејство и до одреден степен помага да се исфрли калциумот од телото“, додаде таа.

loading...