Црвената плажа на Санторини

Loading...

Островот Санторини се наоѓа во јужниот дел на Егејско море, припаѓа на групата на грчки острови Киклада и е познат и под името Тера. Настанат е како резултат на една од најголемите вулкански ерупции во историјата на човештвото околу 1600 години пред нашата ера.

Постојат и онакви легенди кои велат дека Санторини е древната Атлантида, сепак начинот на кој настанал овој остров може да се види и денес, а тоа го прави една од најпривлечните дестинации за туристите.

Санторини е познат по своите црни плажи, кои се настанати по вулканските ерупции, а исто така и по црвените плажи каде водата изгледа како крв. Ви ја претставуваме црвената плажа на Санторини која се наоѓа во областа Акротири, а претставува магичен спој од големи црвени карпи, кристално сина боја на море и песок на каков не сте се сончале до сега. 

Островот Санторини се наоѓа во јужниот дел на Егејско море, припаѓа на групата на грчки острови Киклада и е познат и п

loading...
Loading...