ЧЕСТОТО КАПЕЊЕ Е ШТЕТНО?! Лекарите посочуваат дека само овие делови од телото треба да се мијат секој ден

Loading...

На вашето тело му се потребни одредени бактерии, вели таа, и кога ќе гИ отстраните од кожата со миење со сапун, го намалувате имунитетот на одредени вируси, што доведува до зголемен ризик од болести.
Во последната година и пол, сигурно сте слушале колку е важно често и темелно да ги миете рацете за да се заштитите себеси и другите. И бидејќи се уште е таква ситуацијата, може да ве наведе да претпоставите дека редовното чистење на остатокот од телото е веројатно добра идеја.
Сепак, тоа не е така. Всушност, прекумерното туширање или капење може да направи повеќе штета отколку добро. Според една докторка, навистина треба да измиете само три дела со сапун: пазувите, препоните и стапалата. А останатото? Потребно е само едноставно плакнење со вода.
Сенди Скотнички, докторка по медицина, доцент по дерматологија на Универзитетот во Торонто, неодамна изјави за Атлантик дека миењето на телото со сапун и вода од глава до пети може да доведе до проблеми како што се егзема и други заболувања на кожата. Наместо тоа, вели таа, вие само фокусирајте се на одредени „делови“, а тоа се „вашите пазуви, препоните и стапалата“.
Ако го триете целото тело со сапун, ризикувате да ги уништите корисните бактерии кои му помагаат на вашиот микробиом да направи разлика помеѓу добрите и лошите бактерии, рече др.

Робин Чуткан, основач на женскиот дигестивен центар во Чеви Чејс, Мериленд. На вашето тело му се потребни одредени бактерии, вели таа, и кога ќе ги отстраните од кожата со миење со сапун, го намалувате имунитетот на одредени вируси, што доведува до зголемен ризик од болести. „Ако само што не сте завршиле со трчање во кал, единствените места на кои им треба дневно сапун се пазувите и препоните“, додава Куткан. Остатокот од телото е совршено исчистен со плакнење со обична вода – дури и после испотени тренинзи“.
Едно истражување од 2018 година, објавено во списанието Science Advances, дури откри дека одреден вид бактерии кои живееле на кожата на испитаниците биле поврзани со помал ризик од рак на кожата во споредба со испитаниците кои немале бактерии. Само уште еден пример за корисни микроби што ризикувате да ги уништите со постојано триење со сапун.
Па, зошто би користеле сапун за пазувите, препоните и стапалата ако е толку лошо да го користите на остатокот од телото? Овие три области имаат најчувствителна кожа на телото и се повеќе склони кон работи како што се габичен раст, раст на косата што може да доведе до инфекции и генерално се поранливи на развој на лоши бактерии и потенцијално штетни инфекции.

loading...
Loading...