ЧИА е семето кое го освојува светот

Чиа семето во последно време станува сè попоуларно и во нашата јавноста. Овој тренд ни доаѓа од западот, бидејќи ова семе не е типично за нашето поднебје. Популарноста низ светот чиата ја стекнува поради својата висока нутритивна вредност, советува Д-р Митов.
Може да се користи во подготовката во најразлични смути напитоци, кондиторски производи, протеински барови, пудинзи итн. Потекнува од Јужна и Средна Америка и се смета за храна на воините од племињата на Маите.
Поради својата навистина богата хранлива вредност, чиата се смета за ,,супер-храна”. Корисните дејства кои може да ни ги обезбеди се должат токму на богатиот хранлив состав.
Во само 28g чиа семе се содржи:
– 137kcal
– 12,3g јаглехидрати
– 4,4g протеини
– 8,6g масти
– 10,6g растителни влакна (44% од ДПВ)
– 0,6mg манган (30% од ДПВ)
– 265mg фосфор (27% од ДПВ)
– 177g калциум (18% од ДПВ)
– 1mg цинк (7% од ДПВ)
– 0,1mg бакар
– 44,8mg калиум

Пронајдете не на следниве мрежи: