Чоколадото помага за согорување на маснотии и губење килограми

Loading...

Млечното чоколадо е познато по својата висока содржина на шеќер и содржина на маснотии. Сепак, истражувачите од Биргам и Бостон, САД, ги разгледаа придобивките од вклучувањето на чоколадото во исхраната.
Тие следеле 19 жени во менопауза.
За да се тестира дали чоколадото може да помогне при слабеење, секоја жена јадела 100 грама млечно чоколадо во рок од еден час од будењето или во рок од еден час пред легнувањето. Експертите потоа споредиле колку слатката храна ги дебели жените што јаделе чоколадо и оние кои не јаделе.


Консумирањето чоколадо наутро или навечер не покажа разлика во тежината кај жените, откриле истражувачите. Тие исто така објаснија дека чоколадото може да влијае на гладот ​​и апетитот, како и на сонот.
Јадењето чоколадо наутро може да биде корисно во согорувањето на маснотиите и може да ја намали количината на шеќер во крвта, велат истражувачите. Што се однесува до јадењето чоколадо навечер, тие рекоа дека оваа навика може да го промени метаболизмот и да доведе до подобар сон.
Истражувањето траело 14 дена, а истражувачите велат дека на жените им е дозволено да јадат каква било друга храна освен чоколадо. Две недели можеле да јадат само млечно чоколадо, но и други слатки.
Резултатите покажуваат дека жените кои јадат чоколадо биле помалку гладни и имале помала желба за слатка храна од оние кои не јаделе чоколадо, особено кога јаделе навечер.

loading...
Loading...