Швајцарците не се веќе најбогата нација!

Loading...

Американците сега се најбогатата нација во светот затоа што ги поминаа швајцарците, поради тоа што остатокот од светот постепено го „топи“ богатството. Ова се должи на забуната околу Брегзит и трговската војна САД-Кина, се резултатите од едно студиско шоу.
Според најновиот извештај за глобалното богатство од осигурителната компанија „Емако“ Алијанса, просечното нето финансиско средство на луѓето кои живеат во САД е 184.411 евра (203,128 американски долари) по глава на жител, наспроти 173.838 евра што е приватно богатство на швајцарец. Доставените податоци се за 2018 година.


Во извештајот се наведува и дека новата заштеда означи глобален рекорд бидејќи се искачи за 22 % на повеќе од 2.700 милијарди евра. Ова се припишува на минатогодишната даночна реформа во САД, според која Американците ги зголемуваат новите заштеди за 46 %.
Иако САД го зазедоа првото место во извештајот, Швајцарија е сè уште на врвот на бруто-финансиските средства по глава на жител, со 266,318 €, наспроти 227.364 €. И Швајцарија и САД се далеку пред трето рангираниот Сингапур, каде вкупното нето финансиско богатство по глава на жител е „само“ 100.370 долари.

loading...
Loading...