Шведска го регистрира својот најголем број смртни случаи на коронавирус во еден ден со 185 починати

Loading...

Шведска го регистрира својот најголем број смртни случаи на коронавирус во еден ден со 185 починати, официјалните лица инсистираат на тоа дека меката политика  овозможи ограничување да се заштити економијата

Шведска објави рекордни 185 нови смртни случаи на коронавируси денес. Истовремено висок функционер од здравството ја бранеше одлуката на земјата да се заклучи.

Епидемиологот Андерс Валенштен рече дека „доброволните ограничувања“ може да се „одржат подолг период“ од задолжителните што им беа наметнати на повеќето луѓе од Европа. Луѓето во Шведска ги прифатија „разумните“ правила без притоа да бидат присилени да ги почитуваат, рече тој, додавајќи дека целосниот карантин ако се применеше ќе предизвикаше далеку поголема економска штета.

Зголемувањето на смртните случаи најверојатно е биде предизвикано од одложувања во собирањето на бројките од викендот (кумулативна бројка), проблем што го имаше во многу земји.

Бројките на Шведска се менуваа во голема мера во последните две недели, со неверојатно ниски бројки објавени во недела и понеделник, проследено со пораст во вторникот.

Јавната здравствена агенција во земјата објави само 29 нови смртни случаи минатата недела и 40 вчера, што укажува на голем заостаток. Агенцијата сега вели дека имало најмалку 94 смртни случаи во текот на викендот, но не сите смртни случаи се припишани на одреден ден (истиот проблем се појавува и во Македонија).

Убиецот на коронавирусот лежи на дното на Јадранското Море! Германско истражување на тема

Сепак, денешното покачување на 185 е најголемо, дури и во споредба со претходните заостанати постигнувања од викендот, и бројката на смрни случаи ја качува од 1.580 на 1.765. Бројот на заболени е зголемен за 545, исто така значителен скок од вчерашните 392, искачувајќи го вкупниот број на инфекции од 14.777 на 15.322.

Истите доцнења во известувањето беа забележани во текот на велигденскиот викенд, кога дневните ажурирања покажаа само 49 нови смртни случаи од сабота до понеделник. Всушност, агенцијата сега припишува најмалку 242 смртни случаи на тие три дена, од кои многу не беа откриени до подоцна. Валенстен, заменик државен епидемиолог, денес повторно ја бранеше „доброволната“ политика за која Шведска вели дека е подобра на долг рок.

7 совети како да не се здебелите додека сте во карантин

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...