Шест месеци пандемија: Што знаеме, а што не знаеме за коронавирусот и кога се случи големиот пресврт

Loading...

Ковид-19 е дел од нашите животи денес. Поминаа точно шест месеци откако Светската здравствена организација прогласи пандемија. Непријателот е оној за кој научивме многу, иако никој не го знае одговорот на прашањето што нè чека оваа есен и зима.

Дали епидемијата повторно ќе се разгори?

Поради големото мешање на луѓето во текот на летото, по укинувањето на пролетниот карантин, бројот на заразени лица во Европа нагло расте.  Ова е случај во Франција, Шпанија и Велика Британија и во многу други земји, иако бројките не се нивоата на врвот на епидемијата во март и април. 

– Илјадници новоинфицирани лица од ден на ден, тоа е многу … Тоа е многу загрижувачко – оцени францускиот министер за здравство, Оливие Веран.

Зголемувањето на бројот на заразени автоматски ќе доведе до потешки случаи за неколку недели. Но, прашањето е до кој степен?

Изгорени од првиот бран, многу лекари стравуваат дека болниците и единиците за интензивна нега ќе бидат пренатрупани оваа есен, како во март. Вирусот сега циркулира претежно меѓу младите луѓе, кои не се ризична група, но постарите лица и оние со посиромашно здравје неизбежно ќе бидат засегнати, предупредуваат тие.

Сепак, сите инсистираат на важноста од почитување на епидемиолошките мерки како што се носење маски, често миење на рацете и почитување на далечината.

Реинфекција и имунитет

Неколку случаи на луѓе кои се опоравуваат од коронавирусот, а потоа повторно се инфицираат се пријавени во последните неколку недели низ целиот свет, покренувајќи прашања за трајноста на имунитетот.

Генерално, имунитетот против ковид-19 сè уште е слабо разбран. Научниците се многу фокусирани на антителата, но тие исто така се надеваат дека друг вид на имунолошки одговор, заснован на Т-лимфоцити, може да ја запре епидемијата. Но, тоа е само теорија.

Што не е сигурно?!

Улогата на децата

Учебната година започна во многу земји, но сè уште не е познато точно каква улога имаат децата во ширењето на епидемијата. Едно е сигурно: ретко добиваат корона. Повеќето развиваат само лесна форма на болест или воопшто немаат симптоми … Но, не е познато дали тие се заразни како возрасните. 

– Кога ќе се појават симптоми, децата лачат иста количина на вирус како и возрасните и се заразни исто како што се сите. Не е познато до кој степен асимптоматските деца можат да заразат други – посочува Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC).

Вакцина: брза и добра, дали е можно? 

Наоѓањето ефикасна и безбедна вакцина се смета за најдобар начин да се запре пандемијата. Но, не е познато кога тоа ќе се случи, и покрај бројните најави за неговите неодамнешни откритија во глобалната трка со огромни финансиски влогови.

Соединетите држави, Русија и Кина водат битка на далечина и ги забрзуваат процедурите со надеж дека први ќе развијат вакцина, дури и пред крајот на оваа година. 

Но, експертите предупредуваат да не мешаат брзина и брзоплетост, бидејќи прескокнувањето на фазите може да предизвика проблеми со безбедноста на вакцината.

Што знаеме

Маски и аеросоли

Пресвртот е спектакуларен: маските се сметаа за бескорисни во март, а денес ги препорачуваат повеќето здравствени организации во светот, вклучително и СЗО.

Во меѓувреме, откриено е дека ковид-19 многу веројатно се пренесува од ситни честички дисперзирани во воздухот што го издишуваат пациентите (аеросол), а не само од поголемите капки што се лачат при кивање, кашлање или зборување во близина и со валкани раце. 

Сè уште не е познато точно какво учество има ваквиот начин на пренесување на болеста во динамиката на епидемијата, но многу студии велат дека таа е значајна.

Лекови

Денес, повеќе се знае за лековите, благодарение на клиничките испитувања. Докажано е дека само еден вид на дрога ја намалува смртноста, а тоа се кортикостероидите, кои го потиснуваат воспалението. Но, тие се индицирани само за „тешки и критични форми“ на болеста, нагласува СЗО.

loading...