Школки се најдобри рецепти. Како да се готви школки и вкусни.

Loading...

Школки – општи принципи и методи за готвење
Морето го храни човекот повеќе од еден милениум. Тоа е складиште на резервите на храна, кое е познато по својата хранлива вредност – ретки елементи во трагови, витамини, амино киселини, висококвалитетни протеини. Во прилог на риба, октоподи, ракови, кикири, раковини и многу повеќе здрави морски плодови кои се погодни за храна, вклучувајќи школки, живеат во морињата и океаните. Кои имаат нежно меко месо со сладок вкус. Кога се варат, пријатна арома излегува од него. Плов, супи, салати, чорби се направени од месо од диња. Се солени, кисела, пушена, печена, пржена. Школки се сервира со тестенини, житарици, компири, зеленчук. Треба да се запомни дека е препорачливо веднаш да се консумираат готвени школки, а не да се чуваат повеќе од дванаесет часа, инаку може да се јави труење.


Школки – подготовка на храна
Пред јадење, школки бараат одредена подготовка. Ако не сакате да џвакате песок, смрзнати школки, после одмрзнувањето, потребно е добро да се исплакнат за време на оброците.
Ако ви се случува да се готви школки во школки, потребна е подолга подготовка. Пред сè, неопходно е визуелно да ги прегледаат и да ги отстранат мекотелите со оштетени школки, не се јадат. За да го отворите појасот, дињате мора да се стават во топол тава или да се спуштат две минути во врела вода. Тогаш месото се отстранува од школката, извадил раст (еден куп алги, кои школки се закачени на камењата), и темелно се мијат од песок и камчиња.

loading...