Шпанскиот парламент ќе расправа за признавање на Косово

Предлогот на групата каталонски пратеници „Јунтс“ до Парламентот на Шпанија владата да ја признае независноста на Косово ќе се расправа утре, потврди шефот на кабинетот, пишува Газета експрес.
„Гласањето ќе се одржи на 25 јуни“, изјави шефот на кабинетот.

Каталонската партија „Junts per Katalonia“ на 5 јуни испрати парламентарен предлог до шпанскиот парламент во кој бараат од шпанската влада да го признае Косово како независна држава.

Во таа иницијатива, за која ќе се расправа утре, се наведува дека Косово е „правна и демократска држава со околу 1,7 милиони жители“, која како независна држава ја признаваат над 100 земји, меѓу кои и 22 членки на ЕУ.

Одговарајќи на објаснувањето на петте земји од ЕУ кои сè уште не ја признаваат независноста на Косово, вклучително и Шпанија, „Јунтс“ потсети дека Меѓународниот суд на правдата (МСП) во јули 2010 година одлучил дека „прогласувањето независност на Косово не го прекршува меѓународното право“. и дека не постои правило што го спречува да продолжи.

„Одбивањето на Шпанија да признае држава која го искористила своето легитимно право на самоопределување е пречка за европската политика за вклучување на Западен Балкан во ЕУ и е фактор за дестабилизација на областа во контекст кој се карактеризира со војната во Украина, која овој дел од Европа ја доживува со особена вознемиреност“, рече Јунтс во објаснувањето.

Според оваа партија, „не е прифатливо шпанската држава да ја дели истата стратегија како Русија, Кина или Белорусија за одбивање да го признае Косово“.

Пронајдете не на следниве мрежи: