Штајнмаер: Европа треба да ја сподели вакцината за коронавирус со посиромашните земји

Loading...

Германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмаер нагласи дека откако вакцината за коронавирус ќе стане достапна, Европската унија треба да сподели некои од своите дози за да им помогне на вакцинирањето на работниците од првата линија во посиромашните земји.
„Германија и Европа сега мора да испратат политички сигнал дека се подготвени да се откажат од некои од овие квоти од самиот почеток, на пример, да ги заштитат здравствените работници во посиромашните земји што е можно поскоро“, напиша Штајнмаер во авторска статија за денешниот број на германскиот весник Тагесшпигел.
Минатата недела Европската комисија официјално одобри рамковен договор со БиоНТех и Фајзер за најмалку 300 милиони дози вакцина. Клиничките резултати од испитувањата се охрабрувачки.

loading...