Што да направите ако го изгубите или ви го украдат телефонот?

Никогаш не можете да бидете премногу внимателни. Еве еден лесен начин да го најдете телефонот ако сте го изгубиле или да го заштитите ако сте сигурни дека нема да го вратите.

Повеќето телефони со Android доаѓаат со вградена апликација Find My Device.
Оваа услуга автоматски ја следи локацијата на вашиот телефон, па ако случајно го изгубите, можете да ја прегледате неговата последна позната локација од кој било уред, да го повикате телефонот ако е во близина или да го заклучите и/или да го избришете ако се плашите дека е украден.
Најважното нешто што треба да направите е да ги поставите сите поставки за Find My Device пред да го изгубите телефонот. Овде е важно да се истакне дека IMEI и сериските броеви на телефонот секогаш треба да бидат при рака некаде. Можете лесно да го дознаете IMEI бројот на телефонот со бирање *#06#.
Бројот IMEI е единствен за секој телефон. Серискиот број на телефонот можете да го видите од поставките (Settings -> About phone). Имањето на овие информации е особено корисно ако телефонот ви е украден и сакате да ја пријавите кражбата во полиција.

Што ви е на располагање?
Ако го изгубите телефонот, најавете се на вашиот профил на Google од кој било уред.
Одете на android.com/find и внесете ја адресата на е-пошта и лозинката што ги користите за вашиот профил на Google.

Откако ќе отворите Find My Device, имате три опции:Можете да изберете телефонот да „ѕвони“ (дури и ако бил ставен на Silent mode). Оваа функција е корисна ако мапата покажува дека телефонот е некаде во близина, но едноставно сте го затуриле;

Можете да го заштитите вашиот уред така што лицето што ќе го пронајде не може да пристапи до почетниот екран. Оваа функција е најкорисна ако вашиот телефон претходно не бил заштитен со лозинка или сензор за отпечатоц;

Можете да ги избришете вашите податоци. Ова е најдобрата опција ако сте 99% сигурни дека нема да можете да го најдете телефонот.

Кога станува збор за iPhone, услугата Find My iPhone е достапна за нив и работи слично како Find My Device. Треба да се најавите на iCloud со вашиот Apple ID и да го лоцирате вашиот телефон.
Функцијата Find My iPhone мора да биде активна на телефонот. Можете да го активирате на вашиот iPhone со одење до Settings -> Apple ID -> iCloud -> Find My iPhone.

Пронајдете не на следниве мрежи: