Што не треба да правите откако ќе се најадете?

Loading...

Ако некој ви каже дека веднаш по обилниот оброк треба да го разлабавите ременот или да одите да прошетате – не треба да го слушате.
Ова е мала листа од 7 работи кои не треба да ги правите веднаш по јадењето:
1. Не палете цигара – истражувањата покажуваат дека една цигара веднаш по оброкот е штетна како 10.
2. Не јадете овошје – консумирањето на овошје веднаш после оброкот предизвикува желудникот да се наполни со воздух. Овошјето треба да се консумира 1-2 часа по оброк или 1 час пред оброк.
3. Не пијте чај – непотребно го отежнува варењето на храната.


4. Не го разлабавувајте ременот – попуштањето на ременот може да доведе до преплет црева.
5. Не се бањајте – бањањето го појачува дотокот на крв во екстремитетите, а наспроти тоа крвта околу желудникот е намалена. Тоа го забавува процесот на варење на храната.
6. Не шетајте – шетањето исто така го отежнува работењето на дигестивниот систем.
ч7. Не легнувајте да спиете – храната која ја внесувате нема доволно простор и време да се свари, а тоа доведува до проблеми со желудникот и разни инфекции во цревата.

loading...