Што ќе изберете: Apple iWatch или Google Glasses?

Loading...

Apple наводно развива iWatch, “паметен“  часовник , кој ќе ви ги пренесува информациите од iPhone на вашиот зглоб. Google пак со сигурност работат на “паметните очила“ кој на минијатурен дел на стаклото  во предниот дел на десното око ќе може да ви прикажуваат информации.
Битката е помеѓу таканаречените “уреди за носење“( wearable devices) koј наскоро би можело да се употребува и како фраза. И двата уреда кој ги припремаат од компаниите сосема сигурно е дека кога ќе се појават на пазарот и ќе станат достапни за сите, ќе го променат начинот на кој комуницирате со интернет и едни со други преку мобилните мрежи.
И iWatch и Google очила се носат на телото, на места каде популарни уреди денес не се носат. Ова, според многумина аналитичари, е “неосвоена територија.”

За новиот часовник на Apple се зборува веќе неколку месец, а за него пишуваа и угледните магазини како New York Times и Wall Street Journal. iWatch треба да биде “часовник“ исто колку што e и  iPhone “телефон“.
Според најновите информации, во седиштето во, Калифорнија Apple веќе некое време работи на развој на уред со заоблено стакло што личи на рачен часовник и ќе ја има моќта на Apple iOS платформата. Ќе се поврзе со iPhone во вашиот џеб, веројатно преку Bluetooth, и на стаклото ќе ви бидат прикажани  SMS пораки, белешки, e-mail, фотографии, видеа … сè што нормално го гледате на екранот на iPhone, само кога ќе добие iWatch веќе не треба да го вадите вашиот iPhone од џебот.
Покрај тоа, ние очекуваме NFC чип кој ќе биде вграден во iWatch, која ќе ни овозможи да плаќаат или мобилен дигитален асистент Siri, со кого ќе се  комуницира преку мали звучници вградени во часовникот.

Од  друга страна, пак сигурно  веќе  сте слушнале за Google , “паметните  очила”  кој компанијата ги најави дека ќе се појави на пазарот крајот на 2013 година. Како iWatch, и Google очила ќе ви овозможи на “очите”  да имате неколку различни апликации како проверка на вашиот паметен телефон, e-mail, текст пораки, навигацијата, мапи …Сите тие  ќе се прикажуваат на минијатурен дел на екранот во предниот дел на окото. Google на тој екран има намера да донесе мноштво на работи кои ќе бидат прикажани во рамките на вашата периферна визија. Софтверот кој ќе ги извршува работите на екранот, се разбира  е Android.Покрај тоа, очилата  очигледно,ќе го  препознаваат  и говорот. На пример, ако сакате да го пријавите локацијата на Google +, едноставно тоа ќе го кажете на  вашите очилата.
Па, што  би сакале вие  да имате? Дали ви се потребни футуристички очила со кои ќе го гледате светот со различни очи или нешто ефектено како iWatcha кои ќе биде одличен додаток за вашиот iPhone?
извор:Tehnoklik.hr Apple наводно развива iWatch, “паметен“  часовник , кој ќе ви ги пренесува информациите од iPhone на

loading...