Што ќе се случи со вашиот организам доколку секојденевно внесувате ѓумбир?

Loading...

Сигурни сме дека веќе имате ваш омилен зачин. Меѓутоа, ако сè уште го немате, ние предлагаме тоа да биде ѓумбир. Се разбира, има голем број на зачини и пијалоци кои исто така имаат свои придобивки, но не е тешко да се издвои меѓу нив како водечки ѓумбирот. Практично можете да го консумирате како сакате, во чај, сок, салата, а најдоброто е што не ги губи придобивките дури и за време на готвењето. 

Причината зошто ѓумбирот е толку добар за вашето тело е супстанција наречена ѓумбирол која е одговорна за антиинфламаторни процеси, што значи дека може да влијае на оток и да ја намали болката. Исто така е антиоксиданс кој ја неутрализира штетноста на слободните радикали во организмот, што може значително да го намали ризикот од појава на рак на долг рок.

Ако редовно консумирате ѓумбир, неговите најважни придобивки што може да ги очекувате се:

  • Има ефект врз намалувањето на киселините во стомакот, непријатно чувство кое се појавува претежно после јадење оброк. Една од активните супстанции содржана во ѓумбирот е дел од лековите кои се борат против непријатното чувство предизвикано од покачена стомачна киселина. 
  • Го намалува воспалението во организмот кои се јавуваат како последица на одбранбениот механизам на нашето тело, ова ја намалува можноста од оштетување на другите делови на телото. Воспалението е исклучително непријатно и може да предизвика многу болка, особено кога станува збор за хронични воспаленија како артритис. Ѓумбирот може да помогне во оваа област ако го консумирате редовно, а од истата причина е одличен за санација на повреди од секаков вид, како и за побрзо закрепнување.
  • Бројни студии покажаа дека дејството на ензимите од ѓумбирот може да убие повеќе клетки на рак на јајници отколку што се наоѓаат во состојба на хемотерапија. Ѓумбирот исто така спречува воспаление на цревата, што е  важно во борбата против ракот кога станува збор за овие делови од телото. 
  • Студиите покажаа дека редовното консумирање ѓумбир може да има долгорочен ефект врз појава на главоболки, како и неговата брза елиминација или значително послаба акција. Значи, тоа дури и влијае на изгледот, односно слабеење на мигрена.
  • Ако се грижите за тоа што јадете, па дури и вежбате во исто време, но килограмите сè уште не се намалуваат, сосема е сигурно дека имате проблеми со бавен метаболизам, а ѓумбирот е таму за да го забрза и да го реши овој проблем, што е исто така важно за оптимално одржување на тежината.
loading...