Ѓулистана Марковска: каде се сокри Мицковски?

Loading...

ВМРО-ДПМНЕ во вака деликатен момент не смее да остане надвор од политичките случувања. Недозволиво и крајно неодговорно е политичка структура со таков габарит да нема свое мислење во однос на самиот историски чин на гласање на референдумот, го објаснува поводот на писмото кое до јавноста го упатија основачите на ВМРО-ДПМНЕ предводени од Љупчо Георгиевски и Гојко Јаковлески, а зад кое застанаа бивши високи партиски членови и функционери, членот на првиот парламентарен состав Ѓулистана Марковска.
Иако тие ги повикаа граѓаните на 30 септември да гласаат „за“, Марковска нагласува дека главната поента на референдумското изјаснување е тоа да биде што помасовно, за конечно, како што вели, да дојде до израз и размислувањето на оние што се против договорот.
„Доколку таквиот став биде доминантен при плебисцитарното изјаснување, тогаш тоа повлекува други консеквенции, нови избори… евентуален пад на Владата… Мое мислење е дека ВМРО-ДПМНЕ требаше цврсто да застане зад сеопфатен референдум, облигаторен, бидејќи тоа е највисокиот демократски механизам со активна партиципација на граѓаните при носењето важни државни одлуки“, вели Марковска.
Според последните информации од ВМРО-ДПМНЕ,  утре треба да се одржи состанок на извршниот комитет на партијата на кој би требало да се утврди конечната позиција околу референдумот. Со конечен став, наводно, не била удостоена ниту канцеларката Ангела Меркел, која во саботата имаше 20-минутна средба со лидерот на партијата Христијан Мицкоски.
Ваквото поведение, за Марковска, е надвор од секаква политичка логика. „Непримерно и потценувачки е да се криете зад датуми за објава, консултации. Многу одамна требаше да биде познат партискиот став, а потоа граѓаните кои имаат суверенитет ќе одлучат по сопствено убедување“, вели Марковска.
Извор: Целиот текст на Независен.мк

loading...