Јаболкото и праските се преполни со пестициди

Loading...

 

Јаболкото има најмногу пестициди од сите други видови овошје и зеленчук, а потоа се јагодите, грозјето, праските, спанаќот и благите пиперки.

Овие резултати се од истражувањето на американската непрофитна еколошка организација ЕВГ, а загрижува податокот дека остатоци од пестицидите не можат потполно да се отстранат ниту со темелно миење. Најновата листа „12 најотровни” за 2015 година стручњаците ја направија врз основа на анализа на остатоците од пестицидите, а ја спроведе американското Министерство за земјоделие и ФДА, значи станува збор за увезени овошје и зеленчук.


Конвенционалната метода за одгледување овошје и зеленчук користи стотици пестициди за да ги уништат потенцијалните штетници и за да се зголемат приносите. Научната заедница многу пестициди ги поврзува со зголемената интенција на карциноми, неплодност, психички пореметувања и сл. Додека за други допрва се открива евентуалното штетно делување. Затоа корисно е да се знае кои производи содржат повеќе пестициди од други и како да постапуваме со производите за да можеме да ја намалиме концентрација на пестициди – предупредуваат нутриционистите.
Листа на 12 најотровни производи:
1. Јаболка – од сите примероци кои биле земени за испитување, 99 отсто биле позитивни на пестициди; содржат дури и до 56 видови различни хемикалии.
2. Праски – дури 85,6 отсто различни видови праски на пазарот содржат два или повеќе видови пестициди, а 57 видови различни хемикалии.
3. Нектарини – секој примерок од увезените некатарини позитивен е на некој вид пестициди, а 90,8 отсто од нив содржи два или повеќе видови пестициди.
4. Јагоди – во нив се откриени 13 различни видови пестициди.
5. Грозје – на еден примерок пронајдени се дури 15 видови пестициди.
6. Целер – контаминиран е со 13 хемикалии.
7. Спанаќ – содржи различни комбинации пестициди.
8. Блага пиперка – речиси 69,4 отсто од тестираните пиперки содржеле повеќе видови пестициди.
9. Краставици – третирани се со дури 68 различни пестициди.
10. Шери домати – еден примерок од овие домати е загаден со дури 13 хемикалии.
11. Грашок – еден примерок е третиран со 13 видови хемиски средства.
12. Компир – компир со просечна тежина има повеќе пестициди од која било друга храна.

loading...