Ќе патувате? Еве ги правилата за носење маски на одмор

Loading...

Во повеќето земји, луѓето се навикнати на потребата да носат маски на лице на јавни места. Иако има жестока дебата за вистинските придобивки од маските во борбата против коронавирусот, скоро и да нема земја каде тие не се задолжителни.
На некои места мерката беше воведена многу подоцна отколку во Македонија. На пример, во Велика Британија, маските се задолжителни само од петок, а Британците ќе треба да се навикнат да ги носат во затворено. Досега, ова беше задолжително само за јавниот превоз и по можност на друго место. Луѓето фатени со кршење на ова правило ќе бидат казнети со 100 фунти, објави „Дејли Стар“.
Во исто време, многу земји веќе ги отворија своите граници и патувањето сега е можно, иако под поконкретни услови. Сепак, пред да направите резервација, важно е да се запознаете со правилата за носење маски на местото што сте го одбрале.


Еве ги правилата во земјите каде повеќето туристи традиционално одат во текот на летото:
Грција
Маските се задолжителни за јавниот превоз, вклучително и авиони, фери, аеродроми и такси. Задолжително е и во медицинските установи и лифтовите. Мерките неодамна беа опуштени, но само за продавниците.
Франција
Маските за лице мора да се носат во јавниот превоз додека сте на аеродромите и во такси-возилата тие се задолжителни за лица над 11 години. Засега не се задолжителни во продавниците, но од 1 август мора да се носат во затворено.
Шпанија
Маските се задолжителни за сите на возраст од 6 години, кога не е можно да се задржи растојание од 1,5 м. На локално ниво, сепак, правилата се построги, така што треба да проверите какви се работите во регионите.
Италија
Задолжително е да се носат маски на затворени јавни места, вклучувајќи ресторани, продавници и транспорт. Во одредени региони како Ломбардија и Пиемонт, тие се задолжителни на сите јавни места. Во рестораните, мора да носите маска секогаш кога ќе влезете и кога ќе станете од масата. Безбедносните маски не се потребни надвор, но треба да се носи кога не е можно да се задржи доволно растојание.
Турција
Низ целата земја, маските се задолжителни на преполни места, како што се пазари и продавници, фризери, бербери и многу повеќе места. Истото важи и за транспортот, кој вклучува метро, ​​такси и фери. Во некои делови од земјата, луѓето се принудени да носат заштитни маски на места како што се плажи, паркови и ресторани. Но, во хотелите од туристите не се бара да носат маска.

loading...