Џеф Безос: За да успееш, најважно е да бидеш несфатен

Основачот на Амазон Џеф Безос е најбогатиот човек на светот и еден од најуспешните луѓе на денешнината.
Иако е неможно да се издвои само една особина што ги карактеризира успешните луѓе , Безос во разговорот за книгата „Think Like Amazon” откри дека најважно е да се биде несфатен.
,,Научив да се биде инвентивен и пионер на своето подрачје вклучува и ризик долго време да бидете несфатени. На самиот почеток кога воведовме рецензии од коризниците , некој ми рече дека не разбирам како се води бизнис.

Ми рече дека заработката доаѓа од продажба на предмети , па нема потреба од објавување негативни коментари.Кога го прочитав тоа писмо реков: Ние не заработуваме со продажба на предмети. Заработуваме така што им помагаме на купувачите да донесат одлука за купување” , рече Безос.
Се покажа дека бил во право. Рецензиите на производите , позитивни и негативни им помогнаа на потрошувачите да се решат каков производ да купат , а поради изградената доверба , Амазон продаваше уште повеќе.
Бесоз додаде и дека секогаш треба да се биде пофдготвен ан критики , но и дека на вас е да решите дали ќе им верувате.