РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: Потребни состојки за тесто: 300 г брашно, 500 мл вода, 1 прстофат сол, 1 путер/маргарин (250 г), 5 јајца. За шербет: 1 литар вода, 1 лимон и 700 г шеќер
Постапка за приготвување на тестото: сварете ја водата и во неа ставете малку сол и путерот. Потоа додадете го брашното и мешајте додека да се создаде топка од тесто. Тргнете од оган и оставете малку да излади. Во изладеното тесто додавајте едно по едно јајце и добро измесете пред додавање на следното јајце.
Добиеното тесто ставете го во шприц со ѕвездест продолжеток и правете мали тулумбички. Сечете ги на 4 см или пократки и печете ги во длабока маснотија. Печените тулумби вадете ги прво на хартија за да се впие вишокот маснотија а потоа ставајте ги во шербет и оставете ги добро да го впијат сирупот. Оставете ги да изладат преку ноќ.