Претставуваме ви еден привлечен рецепт за чоколадно уживање кој служи и како одличен извор на протеини. Тајната зад оваа протеинска верзија на топлото чоколадо е воведена од нутриционистката Фалон Данае Ли и се состои од комбинација на седум лесно достапни состојки, кои најчесто ги имаме дома. Вклучени се млеко по ваш избор, прав од какао, јаворов сируп, ванила, морска сол, колаген и супа од коски. Она што го прави ова пијалок посебно корисно е супата од говедски коски, која се подготвува со долготраен процес на вриење на коските, додека не се сочува сржта и другите нутритивни состави, вклучително колагенот. Поради тоа, ова топло чоколадо помага во подобрување на варењето, намалува болките во зглобовите, зајакнува коските и мускулите, ја намалува напнатоста и го подобрува здравјето на кожата.
Протеинското топло чоколадо е извор на колаген, кој е клучен за здравјето на кожата, за зглобовите и за варењето, додека какаото обогатено со флаваноли обезбедува антиоксидантни, противвоспалителни и антивирусни својства, значајно го намалува крвниот притисок и придонесува кон подобра функција на крвните садови.
Рецепт за подготовка на протеинско топло чоколадо: Ви требаат 1/2 чаша супа од пилешки или говедски коски, 1 чаша полномасно млеко или млеко од растенија, 1 ½ лажичка јаворов сируп, 1 до 2 лажички какао во прав, ванила по вкус, малку морска сол и 1 лажичка колаген во прав. Измешајте ги состојките и загрејте ги на шпорет или во микробранова печка за да уживате во кремастото и заситно топло чоколадо.