Знаеме дека подготовката на месо без соодветна маринада не е најдобро решение. Маринадата е најдобриот начин да се добие вкусно месо. Понекогаш подготовката на маринадата е долг процес, но дали сте слушнале за сува маринада?
Тоа е мешавина од зачини, а се подготвува брзо и лесно. Најдобро е, како и при подготовката на класична маринада, месото да остане некое време во смесата.
Предноста на сувата маринада е што не треба да се расипе, можете однапред да ја подготвите, да ја ставите во тегла и да ја користите по потреба.
Потребни состојки:
½ чаша кафеав шеќер
¼ чаша мелена црвена пипер
1 лажица бибер
1 лажица сол
1 лажица чили во прав
1 лажица лук во прав
1 лажица црвен кромид во прав
1 лажичка каенска пипер
1 лажичка ким
Добро измешајте ги сите состојки, а потоа втријте ја смесата во месото и оставете да отстои најмалку 30 минути.