10 Доста интересни факти за кои не сте знаеле?!

Loading...

10 факти кои сигурно не сте ги знаеле…1.Ајкулите убиваат околу 40 луѓе годишно, кокос околу 150, а повеќе од 2500 леваци секоја година ги губат животите, бидејќи користеле опрема и алати наменети за деснаци ( најчеста причина за смрт се моторните пили).
2.Еден монах од 13 век избришал 94 страници од Архимедовите белешки за да направи молитва. Денешната технологија ни овозможи да се види она што е пред молитвата напишано на хартијата, и се покажало дека тоа е „Метод на механички теореми“, едно од најпознатите Архимедови дела, математички методи кои биле напишани 2000 години пред нашата ера.
3.Млекото од нилскиот коњ е розево.
4.Кога ќе ја ставете школката до вашето уво, не го слушате океанот тука вашата крв.
5.Мухамед е најчестото има на светот (околу 150 милиони), додека Ли ( повеќе од 100 милиони луѓе) е најчесто презиме.

6.Просечен човек дневно вдишува околу 550 литри чист кислород.
7.Популарниот брен Nike е имануван по истоимената грчка божица на силата, брзината и победата.
8.Чарлс Озборн е човек кој го држи светскиот рекорд во непрестано икање – 69 години! Во 1990 година Чалс конечно престанал да ика, а после 11 месеци починал.
9.Многу гладијатори некогаш биле како денешните поп ѕвезди или спортисти – имале свои обожаватели и фан клубови, а се бореле пажливо во испланирани дуели под будните очи на судиите.
10.Во водите на Амазон пливаат најмалку 20 различни видови на пирани, а најопасните се Црвените пирани кои често се нарекувани водени хиени или човекојадци.1.Ајкулите убиваат околу 40 луѓе годишно, кокос околу 150, а повеќе од 2500 леваци секоја година ги губат животите, бидејќи користеле опрема и алат

loading...
Loading...