10 факти за водката кои треба да ги знаете

Loading...

Можеби не ја пиете чиста, но сигурни сте ја пробале во некој коктел. А, дури и да не пиете водка не е лошо малку да се запознаете со овој руски традиционален пијалок . Некој податоци за неа сигурно ќе ве изненадат:

1.Споредена со другите алкохолни пијалоци, водката е најчистиот пијалок на светот.
2.Доколку мислите дека водката има неограничен рок на траење, грешите. После година дена таа се расипува.
3.До 1885 година водката се продавала само во кофи од 12,3 литри.
4.Во времето кога владеела Катерина Велика, водката се сметала за најелитен пијалок.
5.Прототип на водката „Aqva-vita“ увезен е од Италија во Русија во 1429 година.

6.Водката се служи на температура од 8 до 10 степени Целзиусови. Само неквалитетните водки се служат поладни, за да го прекријат лошиот вкус.
7. Рускиот државен  комитет за одбрана усвоил резолуција на 22 август 1941. година, кој им овозможува на 100 грама вотка на линијата на фронтот.
8.Литар водка тежи 953 грама.

9.Брендираната водка „Moscow Special“ e  патентирана во 1894 година.
10. Во јануари 1865 година познатиот хемичар Менделеев ја бранел докторската теза на тема „Врската помеѓу водката и водата“.
И за крај немојте да претерувате, големата количина на водка може да биде смртоносна.Можеби не ја пиете чиста, но сигурни сте ја пробале во некој коктел. А, дури и да не пиете водка не е лошо малку да се

loading...