15 минути пешачење дневно може драстично да ви го промени телото

Loading...

15 минути пешачење дневно може драстично да ви го промени телото

Сите знаеме колку е важна редовната физичка активност за телото, но и за менталното здравје. И покрај тоа, многу луѓе упорно го одбегнуваат вежбањето.

Никој не може да побегне од староста, но секој може да го одложи стареењето. На 70 години може да изгледаме како да имаме 50 и ја доживееме 90-тата година.

Вежбањето може да ни го продолжи животот од 3 до 7 години. Вежбањето е најдобар антидепресив и значајно ги подобрува когнитивните функции. Физиката активност значајно ја забавува деменцијата.

Ако шетате само 15 минути дневно, еве што се’ може да се случи:

1. Ќе го намалите ризикот од дијабетес.

2. Ќе го намалите ризикот од Алцхајмерова болест.

3. Ќе го нормализирате крвниот притисок.

4. Ќе го нормализирате варењето.

5. Ќе ја намалите болката и ќе ја подобрите состојбата на коронарните артериски болести.

6. Ќе ги зајакнете коските.

7. Ќе ги подобрите когнитивните способности.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...